ČÍNA - ZÁŽITKY Z DOPRAVY

1. 05. 2015 20:00:00
Šanghaj...... , 14 milionů lidí...., jedno z nejdražších míst na světě........, také jedno z nejkrásnějších. Město plné parků, světel a usmívajících se lidí. Všichni říkali, že se mi tady bude líbit a měli pravdu. Prostě nádhera.

Zážitek číslo 1.... RYCHLOVLAK

Naprosto úžasný vynález. Jede takovou rychlostí, že byste na cestě z Brna do Meziříčí nestihli ani svačinu. Vypadá jako součást vesmírné stanice. Nastupuji a čekám na zázrak. A je to tady. Displej ukazuje, jak neuvěřitelně stoupá rychlost, vytahuji foťák a cvak, číslo 300 km/h je vyfocené na věky věků. Sotva si uvědomuji, že jedu a jízda už končí. Vstávám a cítím, že moje tělo má tendenci pohybovat se dál, asi ze setrvačnosti, anebo mu ještě "nedocvakla" informace, že se musí vrátit na nulovou rychlost. Ujeli jsme 50 kilometrů za 10 minut. Dost dobrý.

Zážitek číslo 2..... METRO

GO! GO! GO! Mává na nás zaměstnankyně metra. Ale nemáááme lííístky!!!!! Hulákáme zase my. „Nevadí, jděte! Poslední metro do centra jede za chvilku, tak ať to stihnete“ hlásá zase paní.

Tak jsme jeli na černo. S požehnáním :)

Jo ještě pár poznámek k metru. Je krásné, čisté, přehledné a kupodivu nepřelidněné. Nemáte šanci ztratit se. Jediné co musíte mít, jsou drobné do automatu na lístky. Na jednu jízdu vám budou stačit 3 CNY, zhruba 12 korun.

Zážitek číslo 3 ..... TAXI

Jako cizinec máte mizernou naději zastavit taxi na ulici. Důvod spočívá asi v tom, že zaprvé, mají dost čínských zákazníků a zadruhé, nemusí se s vámi složitě domlouvat všemi možnými a nemožnými prostředky.

Nutné podotknout, že pokud nemáte jisté zkušenosti, NIKDY nezvítězíte v boji o přijíždějícím taxi. Číňane jsou prostě lepší.

Pokud vaše trasa měří méně než pět kilometrů, tak je raději nezastavujte. Pro něj je to asi malá zakázka a klidně vás z auta vyhostí.

Tak a když už v tom taxíku jste, dodržujte určitá pravidla :)

Bez mapy v čínštině do auta raději nelezte. Za celou dobu jsme nenarazili na anglicky mluvícího taxikáře.

Nezapomeňte zakroužkovat nástupní a cílovou stanici. Tím se vyhnete okružní jízdě.

Jo a o peníze se nemusíte bát. Zaplatíte přesně tolik, kolik byste měli a ještě dostanete účtenku i s razítkem :)

Zážitek číslo 4........VLAK

Pobyt v Šanghaji končí, přesouváme se na vlakové nádraží. Míříme směr NingBo. V duchu se omlouvám manželovi, že jsem ho považovala za hysterku. Chtěl, abychom byli na nádraží minimálně dvě hodiny předem. Říkala jsem si, že blbne, že je to naprosto zbytečné. Prostě přijdeš, koupíš lístek, nasedneš a jedeš. Tak to jsem byla na těžkém omylu. Hodinu jsme čekali ve frontě na jízdenky a další půl hodinu přesouvali od přepážky k nástupní bráně. Nádraží bylo obrovské a připomínalo spíš letiště.

Po bezpečnostní kontrole pokračujeme k nástupišti. Na jízdence dokonce máme uvedené i číslo místa kde zastavují dveře našeho vagónu. Zařazujeme se do fronty a čekáme.

No a přijíždí zase něco, co připomíná vesmírnou loď. Bohužel jen z venku. Vevnitř je to lidové :). Spousta zavazadel, sem tam nějaká slepice. Celou soupravou se line vůně glutamátu sodného.

Sedím narovnaná a bojím se dotknout čehokoliv. No a v této poloze trávím celou hodinu a půl. Ještě, že jedeme rychlosti 250 km/h.

Zážitek číslo 5......LETADLO

Tak, Čínské aerolinky nemají nic společného s větou: „No jo čínská kvalita, za chvilku se to rozpadne.“. Fungují sice s menším zpožděním, ale zase vám ochotně nabídnou místo v letadle, co letí dřív než to vaše. Letušky musely absolvovat nějaký vojenský výcvik. Jsou jako jedna a fungují naprosto dokonale.

Zase absolvujeme bezpečnostní kontrolu a celníkovi se nelíbí naše zavazadlo. Manžel ho otevírá hned na místě a bezpečnostním složkám vysvětluje, že onen nebezpečný předmět je jen žehlička na vlasy. Snad ho pochopili. Mával tou žehličkou kolem své plešaté hlavy :).

Turbo zážitek........JÍZDA AUTEM

Tak to si připravte Otče náš, veškerý amulety, věcičky pro štěstí a dle možnosti posilte svou kuráž něčím, co obsahuje minimálně 35 % alkoholu.

V Číně NEPLATÍ červená, blinkry, odbočování z pravého pruhu doprava a z levého doleva. Odbočuje se dle libosti bez předchozího upozornění, couvá na dálnici, předjíždí přes dvojitou plnou a zásadně jede na červenou. A na přechod pro pěší nelezte bez předchozí modlitby.

Naštěstí jedou pomalu a rychlost opravdu dodržují.

Autor: Ana Alačkova | pátek 1.5.2015 20:00 | karma článku: 12.50 | přečteno: 449x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 434 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 473 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 614

Mým koníčkem je interierový design a cestování.  Energii a inspiraci, kterou čerpám ze svých návrhů a cest bych ráda předala dál.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...