Euroluce ráj svítidel v Miláně

18. 05. 2015 11:15:24
Jednou jsem četla, že v Miláně i řidiči městské hromadné dopravy mají lakované blýskající se boty a značkové brýle. Musím říct, že je to pravda. No, a v tomto městě, považovaném za Mekku módy a designu, se každoročně koná i Saloni

i Saloni je jeden z největších veletrhů nábytku. Je to jedna velká show. Vystavují tam, všechny známe a neznámé světové značky. Musí tam být, kdo tam není, jako kdyby neexistoval. No a platí to i o lidech co se zabývají designem. Prostě ten zářez „ BYL JSEM V MILANĚ NA I SALONI“ musíte mít. Být součásti této události je neuvěřitelný zážitek, o inspiraci ani nemluvě.

Už v metru poznáte, kdo směřuje k Rhofiera. Krásně oblečený charizmatický lidé, vybavení příručním zavazadlem, do kterého budou dávat tuny katalogů, z kterých pak ještě dlouho budou čerpat inspiraci. Posílená doprava nestačí. Čekáme na další vlakovou soupravu a tlačíme se k místu, kde by tak asi mohli zastavit dveře. A tlačí se všichni, i s kufry. Najednou si všímám, že to není nepříjemná tlačenice, kde se všichni koukají vraždícím pohledem a čekají, aby jím někdo omylem šlápl na nohu, aby se mohli pohádat. Byla to jedna velká hra. Všichni se usmívali, kuli pikle jako dětí a vymýšleli způsob jak co nejvtipněji zabrat vytoužené místo. Netušila jsem, že boj o sedadlo může být tak krásný. Jedeme 16 zastávek a já přemýšlím, jak Italové mohou mít tak naleštěné boty.......

A jsme na místě. V duchu přemýšlím, že se nějaká Čína se svojí přelidněnosti může jít zahrabat. Před námi bylo hotové mraveniště. Protlačili jsme se k odbočce E – tiket. Mimochodem koupit elektronickou vstupenku byl výborný nápad. Když se zaregistrujete na jejích webových stránkách a vstupné zaplatíte předem, získáte spoustu výhod. Zaprvé, vstupné je levnější, zadruhé, vyhnete se čekání na lístky a za třetí, používáte vchody vyhrazené pro předem registrované, což vám nesmírně ušetří čas. Prošli jsme turniketem a konečně byli na místě. Už jsme měli jisté zkušenosti z loňského roku, nehrnuli jsme se do první budovy ale, spolu s řekou lidí, pokračovali k Euroluce, mezinárodní výstavě osvětlení. A svítilo to tam a pořádně :)

Je zbytečné pojmenovávat všechny vystavovatele. Bylo jích strašně moc, od nejznámějších světových jmen až po malé firmy a designové nadšence. A trendy? Všichni se snažili zviditelnit žárovku, Edison by měl radost. Hodně velkou roli hrál kov, v podobě stínidel, podstavců a různých šroubů, trubek a lan. A samozřejmě sklo ve všech podobách. Hravá světla napodobující balonky planety, zvířata a dětský svět, ozdobená motýly, andělskými křídly, rozdávala svou krásu na všechny strany. Hned u vstupu jsem zjistila, že světla zaberou celý den, a bylo to tak.

Pro co nejlepší využiti času jsme vymysleli systém. Spočíval v tom, že jsme prohlídli pár stánků, vyměnili vizitku za katalog, v lepším případě za USB, popovídali s obchodním zástupcem a po zaznění nesnesitelné bolesti v nohou, šli na výborné italské cappuccino . A tak pořád do kola. V šest hodin, kdy se zavírají brány výstaviště, jsme zase vpluli do řeky lidí, která se, už mnohem pomalejším tempem, posouvala směrem k bráně. Na všech byla vidět únava ale také pocit, že vyčerpání z celodenního chození vyvažuje nesmírná spokojenost a naplnění. V duchu jsem se modlila, aby na sto procent přetížené příruční zavazadlo vydrželo cestu do hotelu. Schovávalo totiž v sobě několik desítek kilo katalogů a nejsem si jistá, že výrobce kufrů počítal s takovou situací.

No a znovu jsme byli v metru a znovu vtipně bojovali o sedadla. Samozřejmě úspěšně, jak jinak :).

Tak a máme první den za sebou, oceňujeme přítomnost vířivé vany na hotelu, namáčíme bolavé nohy do stejné, listujeme katalogy, třídíme fotky a doufáme, že hladina adrenalinu klesne a my budeme moct usnout. Čeká nás další den plný designové krásy.

Autor: Ana Alačkova | pondělí 18.5.2015 11:15 | karma článku: 8.44 | přečteno: 392x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 439 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 614

Mým koníčkem je interierový design a cestování.  Energii a inspiraci, kterou čerpám ze svých návrhů a cest bych ráda předala dál.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...